STF Hagaby Lantgården vandrarhem

STF Hagaby Lantgården vandrarhem

Hagaby Vandrarhemmet ligger i Hagaby strax söder om Löttorp på norra Öland. Här bor du lantligt och granne med ett par bondgårdar som har får, kor och hästar. Byggnaden är ursprungligen en artonhundratalsgårds mangårdsbyggnad som blev ombyggt till pensionat på 40-talet.

Från vandrarhemmet är det nära till traktens fina, barnvänliga sandstränder. En liten stig går över strandängarna till havet på östra sidan. Är du golfintresserad ligger Ölands golfbana endast ett par kilometer bort. Omgivningarna är också perfekta för cykelutflykter i det speciella öländska landskapet med Sverigeleden och Ölandsleden strax intill vandrarhemmet..

ANLÄGGNINGEN:

Välj mellan klassiska vandrarhemsrum, lägenheter med egen dusch och wc eller mysiga småstugor. Stora kök och matsalar finns i flera av husen och du kan även hyra hela det vita huset som är en fristående villa med 12 bäddplatser.

Våra rum
Vi har sju dubbelrum med sköna resårsängar en trappa upp i den gula mangårdsbyggnaden. På bottenvåningen finns receptionen samt ett stort gästkök och en stor matsal. Delad dusch och toalett.
I den långa röda längan finns våra tio fyrbäddsrum. De flesta rummen har två enkelsängar och en våningssäng och det finns handfat på rummet. Delad dusch och toalett. Här finns även ett stort gästkök och matsal, uteplatser med grillmöjligheter, volleybollplan och boulebana samt stora gräsytor att sola eller spela fotboll på.

Retrostugor
Vill du bo i en av våra fem retrostugor? Stugorna har fyra bäddplatser, ett enklare kök och kallvatten utomhus. Diskar gör du ute i en diskhörna under tak. Stugorna ligger lite för sig själva med stora gräsmattor, ängar och ekhage runt knuten Alla stugor har egen uteplats med sittmöbler och parkeringsmöjligheter invid stugan. Stugorna delar duschar och toaletter som finns i närheten i ett nybyggt servicehus.

Lägenheter
Vi har två lägenheter till uthyrning, en enrums- och en tvårumslägenhet.
Enrumslägenheten har 4 sängplatser, 2 resårsängar och en våningssäng, eget kök samt dusch och toalett. Till lägenheten hör en egen möblerad uteplats och parkering strax intill. Tvårumslägenheten ligger en trappa upp i vårt brygghus, 2 sovrum, 4 resårsängar, pentry, egen dusch/WC och balkong.

Vita villan
För den stora familjen finns möjlighet att hyra den vita villan med 12 bäddplatser fördelade på 6 rum. Villan är en gammal mangårdsbyggnad som ligger vackert och avskilt i en stor fruktträdgård. Fullt utrustat kök, 2 badrum, stora gemensamma ytor inkl altan i västerläge med kvällssol.

UPPLEVELSER:

Bad 1,5 km, 18- håls golfbana 4 km, Lådbilslandet 2 km, Lammet och grisen 7 km, inom- & utomhus pool 3 km, vandring, cykling, fiske, vindsurfing, fågelskådning.
Från gården kan du vandra över strandängarna till havet på östra sidan och leta orkidéer eller skåda fågel med början tidigt på våren. Vandra ut till sjöbodarna på Kropporde en solig morgon och njut av stillheten och den vackra utsikten över Högby fyr. Örebro botaniska sällskap tyckte att lokalen är bland det bästa på Öland.
Citat från Örebro Läns botaniska sällskaps skrift Veronikan nr3/2010: "Vandrarhemmet hade ett stategiskt läge för oss botanister. Bara några hundra meter ifrån förläggningen finns underbart rika orkidéängar och vackra beteshagar. Det var inget naturreservat vilket förvånade oss. Här fullkomligt frossade vi i orkideér, mängder av Johannesnycklar, massor av krutbrännare, mycket flugblomster och ännu inte utslagna brudsporrar. Skärfläckor ute i grundvattnet var till glädje för de fågelintresserade - och de var nog de flesta av oss."
Fågelskådningen är fantastisk med bl.a. häckande havsörnar och många vadare, måsfåglar och andfåglar. Näktergalen hörs ofta. Många fågelskådare återvänder varje år och berättar lyriskt om alla fåglar de sett och hört. Tubkikare och vanliga kikare lånas ut gratis.
Norra Öland upplevs annars bäst från cykelsadeln. Både Ölandsleden och Sverigeleden passerar gården på den gamla landsvägen och du kan lätt besöka både västra och östra stranden samma dag eftersom ön är som smalast i norr.
På den östra sidan finns de långsträckta fina sandstränderna och på den västra sidans klippstränder kan du njuta en sen picknick i vacker solnedgång. Eftersom norra Öland har ett levande jordbrukslandskap kan picknicken bestå av lokalproducerade produkter; getost, kroppkakor, korv, jordgubbar, grönsaker och gott bröd från traktens bageri.
Meditativ plats i Ekhagen. Möjlighet för samtal med präst enligt överenskommelse.

GUIDNING:

Orkidee vandringar, i skumtimmens fotspår, cykelturer, geoogi utflykter m.m. kan ordnas med lokala guider.

Sök din anläggning här!

Anläggningstyp
Omgivning
Utrustning

Translate