STF Hagaby Lantgården vandrarhem

STF Hagaby Lantgården vandrarhem

Hagaby Vandrarhemmet ligger i Hagaby strax söder om Löttorp på norra Öland. Här bor du lantligt och granne med ett par bondgårdar som har får, kor och hästar. Byggnaden är ursprungligen en artonhundratalsgårds mangårdsbyggnad som blev ombyggt till pensionat på 40-talet.

Från vandrarhemmet är det nära till traktens fina, barnvänliga sandstränder. En liten stig går över strandängarna till havet på östra sidan. Är du golfintresserad ligger Ölands golfbana endast ett par kilometer bort. Omgivningarna är också perfekta för cykelutflykter i det speciella öländska landskapet med Sverigeleden och Ölandsleden strax intill vandrarhemmet..

ANLÄGGNINGEN:

Vi erbjuder 7 dubbelrum i mangårdsbyggnaden (sköna resårsängar, ej våningsängar, 10 fyrbäddsrum i röda längan, 2 dubbelrum, 1 enkelrum och ett fyrbäddsrum i Alpvillan, 2 dubbelrum och ett enkelrum i brygghuset, en liten lägenhet på 1 rok lite mera privat med 2 bäddar med egen dusch o toalett, 2 mysiga enkla bodar med 4-bäddar i varje bod (dusch och toalett i annat hus).
Nytt för i år är 5 lägenheter i småstugor (retrostil) 4-bäddar i varje, 2 sovrum o kök (dusch o toalett i annat hus, två har egen toalett)samt Vita villan som har 5 dubbelrum och ett enkelrum. Möjlighet till naturcamping finns.
Receptionstider under högsäsong 8-10, 17-19 (incheckning 17-19). Öppet för grupper hela året.
För sällskap, lägerverksamhet eller företag kan hela vandrarhemmet hyras till specialpris. Vi har en stor matsal som kan rymma över 50 middagsgäster. Vi erbjuder frukost- och matservering. Vi har en bra kontakt för catering och kan även ordna jazz, rock eller folkmusik. Födelsekalas och bröllop är populära här.
Källa gamla ödekyrka ligger nära och är idealisk kyrka för bröllop. Även långtidsuthyrning under lågsäsong.

UPPLEVELSER:

Bad 1,5 km, 18- håls golfbana 4 km, Lådbilslandet 2 km, Lammet och grisen 7 km, inom- & utomhus pool 3 km, vandring, cykling, fiske, vindsurfing, fågelskådning.
Från gården kan du vandra över strandängarna till havet på östra sidan och leta orkidéer eller skåda fågel med början tidigt på våren. Vandra ut till sjöbodarna på Kropporde en solig morgon och njut av stillheten och den vackra utsikten över Högby fyr. Örebro botaniska sällskap tyckte att lokalen är bland det bästa på Öland.
Citat från Örebro Läns botaniska sällskaps skrift Veronikan nr3/2010: "Vandrarhemmet hade ett stategiskt läge för oss botanister. Bara några hundra meter ifrån förläggningen finns underbart rika orkidéängar och vackra beteshagar. Det var inget naturreservat vilket förvånade oss. Här fullkomligt frossade vi i orkideér, mängder av Johannesnycklar, massor av krutbrännare, mycket flugblomster och ännu inte utslagna brudsporrar. Skärfläckor ute i grundvattnet var till glädje för de fågelintresserade - och de var nog de flesta av oss."
Fågelskådningen är fantastisk med bl.a. häckande havsörnar och många vadare, måsfåglar och andfåglar. Näktergalen hörs ofta. Många fågelskådare återvänder varje år och berättar lyriskt om alla fåglar de sett och hört. Tubkikare och vanliga kikare lånas ut gratis.
Norra Öland upplevs annars bäst från cykelsadeln. Både Ölandsleden och Sverigeleden passerar gården på den gamla landsvägen och du kan lätt besöka både västra och östra stranden samma dag eftersom ön är som smalast i norr.
På den östra sidan finns de långsträckta fina sandstränderna och på den västra sidans klippstränder kan du njuta en sen picknick i vacker solnedgång. Eftersom norra Öland har ett levande jordbrukslandskap kan picknicken bestå av lokalproducerade produkter; getost, kroppkakor, korv, jordgubbar, grönsaker och gott bröd från traktens bageri.
Meditativ plats i Ekhagen. Möjlighet för samtal med präst enligt överenskommelse.

GUIDNING:

Orkidee vandringar, i skumtimmens fotspår, cykelturer, geoogi utflykter m.m. kan ordnas med lokala guider.

Sök din anläggning här!

Anläggningstyp
Omgivning
Utrustning

Translate